VS zwaarst getroffen land!

corona VRT trump bolsonaro

VS zwaarst getroffen land!

Goochelen met Corona cijfers

Marjan Waldorp

In Nederland klagen wij over alle misinformatie van de NPO en terecht! Maar de VRT in Vlaanderen kan er ook wat van:

"De Verenigde Staten is met 54.000 doden het zwaarst getroffen land ter wereld!"

Zo schalt hier dagelijks uit de luidsprekers. Tja, wat wil je met die gekke Trump als president! Vergelijk met België: 7.000 doden. Een pak minder toch? Je vraagt je af of die journalisten van de VRT de lagere school wel afgemaakt hebben. Daar kreeg je toch best moeilijke sommen, zoals die twee fietsers die vanuit punt A en B met verschillende snelheid vertrokken en de vraag: "Waar ontmoeten zij elkaar?". Maar dat was vroeger.

Laat ik eerlijk zijn. Eén keer werd de boodschap iets genuanceerd. De VS had wel veel meer inwoners: 330 miljoen. Ach, zou dat verschil maken? Laten we het aantal inwoners van een land eens in de cijfers betrekken. In de onderstaande tabel heb ik het aantal Corona doden gedeeld door het aantal inwoners van het land. In de rechter kolom staat het aantal Corona doden per 100.000 inwoners.

Land   Milj. inw.   Tot. doden   Doden per 100.000
Verenigde Staten 327 54.900 16,8
Spanje 49 23.200 47,3
Italië 62 26.600 42,9
Frankrijk 63 22.900 36,3
Duitsland 81 6.000 7,4
Verenigd Koninkrijk 65 20.800 32,0
Brazilië 207 4.300 2,1
België 11,5 7.200 62,6
Nederland 17 4.500 26,4
Zweden 10 2.200 22,0
Australië 23,4 83 0,4
Colombia 48 244 0,5
Argentië 44 192 0,4

Data: Johns Hopkins Coronavirus Resource Center 1

De Verenigde Staten het zwaarst getroffen land ter wereld? Dacht het niet. Ja, de VS heeft 54.900 doden, maar het land telt ook 327.000.000 inwoners. Per 100.000 inwoners heeft de VS 16,8 Corona doden. Welk land heeft in deze tabel het hoogste aantal doden per 100.000 inwoners? Wel journalisten van de VRT, dat is jullie eigen land België met 62,6 doden per 100.000 inwoners, 3,7x zoveel als de VS!

De Verenigde Staten het zwaarst getroffen land ter wereld? Wat een onzin! Tendentieuze stemmingmakerij, Trump bashing!

Naschrift 23-05-2020

Ik moet een bekentenis doen. Ik dacht dat de VRT zich schuldig maakte aan stemmingmakerij, maar ze zijn gewoon dom:

De Vlaming Bruno Holthof die CEO is van Oxford Universiteit Hospitals en een vaccin helpt ontwikkelen, moest op 30 april ll aan de VRT radiojournalist van dienst duidelijk maken dat alvorens landencijfers te vergelijken een weging met de omvang van de bevolking vereist is.

In een Terzake van 23 april ll stelde de VRT journaliste dat Italië binnen Europa het zwaarst getroffen was door de coronacrisis, “zoveel doden”, en daarom toch evident recht had op “extra hulp”. Ze bedoelde dat het totaal aantal doden door corona in Italië toch zeer hoog was. Het was ook toen nog altijd niet doorgedrongen dat om landen met mekaar te kunnen vergelijken men de cijfers moet normaliseren met de grootte van de bevolking. Op 27 april ll waren er in Italië reeds 26.000 zulke doden gevallen op een populatie van 62,4 mio en in België 7.100 op een populatie van 11.7 mio. Dat Belgische cijfer, wanneer gewogen met de 62,4 mio Italianen, zou 37.867 bedragen, of 46% meer dan het Italiaanse.

Bron: dwarsliggers.eu: Het post-coronatijdperk - Deel 2

Appels en Peren

Nederland doet het relatief goed, althans volgens de cijfers. Het vergelijken van de internationale cijfers is echter appels met peren vergelijken, want ieder land hanteert zijn eigen registratiemethoden, die ook nog eens voortdurend gewijzigd worden. In de Nederlandse cijfers zijn bijv. alleen de ziekenhuisdoden opgenomen, in de Belgische cijfers tellen verpleeghuisdoden ook mee.

Zweden een vrij land

Vandaag vieren we in Nederland weer bevrijdingsdag, 75 jaar leven in vrijheid. Dat wordt meer en meer een beschamende hypocriete vertoning. Alles wat onze ouders en grootouders na de Tweede Wereldoorlog hebben opgebouwd wordt stap voor stap afgebroken: De Nederlandse soevereiniteit verdwijnt naar ondemocratische superstaat Europese Unie. De welvaartsstaat zakt weg in omvolking en vergroening. De vrijheid van de burger wordt steeds verder ingesnoerd in de oorlog tegen het klimaat. En nu is de nieuwe Corona vijand het alibi om de grondwettelijke rechten van de burger op grove wijze te schenden via het titreren van de hele samenleving op de IC-capaciteit - om de woorden van RIVM baas Jaap van Dissel te parafraseren. 2 Een zoenoffer om de eerdere bezuinigingen op de gezondheidszorg te verbloemen.

En dan is het lockdown regime in Nederland nog mild. De Nederlander kan vrij in zijn land reizen zonder beboet te worden. In België mag je zonder reden eigenlijk je woonplaats niet verlaten, en het land uitreizen zonder goede reden kan al helemaal niet. Om de handhaving te vergemakkelijken zijn diverse grensovergangen met betonblokken gebarricadeerd. Het lijkt wel Tsjecho-Slowakije ten tijde van het IJzeren Gordijn! In Frankrijk mag je zelfs niet verder dan 1 km van je huis. Soortgelijke maatregelen zijn van kracht in Italië en Spanje. Het is gewoon schokkend om te zien hoe in een maand tijd vrije democratieën veranderden in repressieve staten. En dat alles door Corona angst.

Zijn er ook landen die het anders doen? Ja, Zweden is zo'n land. Zweden heeft geen lockdown ingesteld. Het Zweedse overheidsbeleid is voornamelijk gebaseerd op het bereiken van het gewenste gedrag d.m.v. aanbevelingen. Het Zweedse agentschap voor volksgezondheid adviseerde om -indien mogelijk- vanuit huis te werken, onnodig binnenlands reizen te vermijden, sociale afstand te betrachten en aan mensen boven de 70 jaar om zoveel mogelijk thuis te blijven. Ook adviseerde het agentschap aan iedereen met luchtweginfecties om zelfs bij milde klachten af te zien van sociale contacten zakelijk en privé. Deze adviezen werden goed opgevolgd. Ongeveer de helft van de Zweden ging thuis werken en het openbaar vervoer zag het gebruik tot de helft terugvallen.

Daarnaast nam de regering enkele dwingende maatregelen. Middelbare scholen en universiteiten werden gesloten, bars en restaurants mochten alleen aan tafel bedienen, bezoek aan verpleeghuizen werd verboden, evenals bijeenkomsten van meer dan 50 personen. 3

Het hoofd van het Zweedse agentschap voor volksgezondheid, Anders Tegnell betwijfelde in het programma "Today" van BBC Radio4 het nut een lockdown: 4

"Tenminste 50% van de doden valt in bejaardentehuizen en we zien echt niet hoe een lockdown zou kunnen voorkomen dat een ziekte zo'n huis binnenkomt. We hadden al een wet die het illegaal maakte voor bezoekers om naar bejaardentehuizen te komen. Ze hebben constante zorg nodig, ze hebben veel mensen nodig die in en uit lopen om voor hen te zorgen. Dus het is een beetje onduidelijk voor ons of een lockdown dit echt zou hebben tegengehouden of niet."

Volgens Anders Tegnell zou in Stockholm nu 15-20% immuniteit zijn opgebouwd. Dit zou moeten helpen om een tweede golf infecties te voorkomen. Ook zou een lockdown volgens de Zweedse regering moeilijk over een langere periode vol te houden zijn.

Klinkt allemaal prachtig, maar is dit liberale Zweedse Corona beleid wel effectief? Vooralsnog lijkt het antwoord "ja". De cijfers zijn niet slecht: 22 doden per 100.000 inwoners. Dat is minder dan in de meeste andere Europese landen. 5 Het lijkt er op dat het massaal gijzelen van de hele samenleving inclusief gezonde burgers tamelijk zinloos is. Mogelijk is een lockdown zelfs contraproductief omdat er onvoldoende immuniteit wordt opgebouwd. Je moet ouderen en risico groepen goed beschermen. Dat is belangrijk. Als de rest van de samenleving zich verstandig gedraagt, kan de maatschappij vrijwel normaal doordraaien, zonder lockdown. Dat lijkt de Zweedse casus toe nu toe aan te tonen! Een definitief oordeel zullen we pas kunnen vellen als deze pandemie geheel voorbij is, maar de Zweedse aanpak zou wel eens een template kunnen worden voor toekomstig pandemie beleid wereldwijd!

Bolsonaro bashing

Naast Trump is president van Brazilië Jair Bolsonaro een geliefde schietschijf van onze linkse pers. Bolsonaro wordt nu verweten dat hij de Braziliaanse economie weer probeert op te starten ten koste van de gezondheid van zijn burgers. Maar is die kritiek terecht? Laten we Nederland en Brazilie eens naast elkaar zetten:

Land   Inkomen (USD)   Prijspeil   Werkloosheid (%)
Nederland 46.700 101 4,9
Brazilië 10.000 73 12,8

Data: Wikipedia 2017 6

De verschillen zijn immens! Nederland is een van de welvarendste landen ter wereld. In 2017 had Nederland een gemiddeld inkomen van 41.700 EUR (46.700 USD). Gecorrigeerd voor het prijspeil was de koopkracht van de Nederlander 3,4x zo hoog als die van de gemiddelde Braziliaan! Brazilië is een z.g. "opkomende markt" (emerging market). 7 Het is geen arm land, maar het heeft nog niet het welvaartsniveau van een rijk land als Nederland met het beste pensioenstelsel ter wereld, een riante sociale zekerheid en een uistekende gezondheidszorg voor iedereen.

Wordt Brazilië hard getroffen door de Corona pandemie? Nee, vooralsnog is de impact beperkt met 2,1 doden per 100.000 inwoners (als de cijfers juist zijn). 8 De Corona pandemie is (nog) niet het belangrijkste probleem van Brazilië. Dat is de economie. Een zware recessie met miljoenen werklozen is voor een economie als Brazilië desastreus. Mensen in favelas (krottenwijken) 9 gaan creperen. Dan gaan er pas echt doden vallen! De uitlating van Bolsonaro dat Corona niet meer dan een "griepje" was, viel slecht en terecht. Dat was niet erg fijngevoelig over een ziekte waarbij doden vallen. Maar dat Bolsonaro zich zorgen maakt over de Braziliaanse economie, die zich juist aan het herstellen is van de recessie in 2014, is volkomen terecht! 10 Die zorg negeren is goedkoop. Dat is makkelijke politiek gemotiveerde kritiek vanuit je luie stoel in een rijk ver land.

Meer informatie: wederhoorforum.nl: Index Coronacrisis


 1. Corona doden per 27-04-2020; Milj. inwoners per 2017 (Wikipedia) 

 2. nos.nl: Kabinet werkt aan spoedwet
  dvhn.nl: coronamaatregelen voer voor juristen 

 3. Wikipedia: 2020 coronavirus pandemic in Sweden 

 4. newsweek.com: Better Prepared For Second Wave Due to Not Having Lockdown 

 5. Merk wel op dat Zweden een relatief lage bevolkingsdichtheid heeft: 22,1 inw./km2 (2017) Vergelijk Nederland 411 inw./km2 (2017) 

 6. Inkomen: opendata.cbs.nl: Inkomen van personen 2017
  Prijspeil 2017: data.oecd.org: Price level Indices
  Werkloosheid Nederland: cbs.nl: Arbeidsmarkt 2018
  EUR-USD = 1.12 (2017) 

 7. Brazilië is lid van de BRICS, de groep van de vijf belangrijkste opkomende nationale economieën in de wereld: Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika.
  Wikipedia: BRICS 

 8. Merk op dat andere Zuid-Amerikaanse landen, zoals Colombia en Argentinië en ook Australië volgens de cijfers niet zwaar getroffen zijn! Een veel lagere bevolkingsdichtheid en een warmer klimaat spelen hier waarschijnlijk een rol. 

 9. Wikipedia: Favela 

 10. The New York Times: Bolsonaro Isolated 

Vorige Bericht Volgende Bericht