Paradogma

debat hoor_en_wederhoor

Paradogma

Waarom verketteren we elkaar?

2018, Marijn Poels

Waardering: * * * *

Premiere 29 sep. 2018, Lumiere Cinema, Maastricht

Gisteren de premiere van Paradogma gezien in het kader van het "doc festival" in Maastricht. Geënthousiasmeerd door zijn klimaat documentaire "The uncertainty has settled", was ik heel benieuwd wat Marijn Poels in dit deel II van zijn trilogie te zeggen zou hebben.

Paradogma gaat over onvrijheid van meningsuiting. Na voorstellingen van "The uncertainty has settled" 1 werd Marijn Poels getroffen door de vaak agressieve reacties van klimaat geëngageerden. Hij vroeg zich af waarom mensen zo agressief reageren en er geen debat met andersdenkenden mogelijk is. In Paradogma probeert hij antwoorden op deze vragen te geven.

Het is weer een interessante film geworden. Marijn Poels praat met de meest uiteenlopende mensen en dat geeft stof tot nadenken. Een beetje zoals met goede wijn, de nasmaak werkt door. Toch werd ik door Paradogma minder gegrepen dan door "The uncertainty has settled", maar dat komt ook doordat het hele klimaatprobleem -of beter het probleem dat er van gemaakt is- zo mijn belangstelling heeft!

Ik vind Paradogma ook wat minder overtuigend. "The uncertainty has settled" is heel feitelijk. Als Freeman Dyson zegt, dat de computermodellen fout zijn, omdat ze de werkelijkheid niet goed voorspellen, dan is dat controleerbaar. Als Piers Corbyn laat zien hoe er met historische meetwaarden wordt gemanipuleerd, hetzelfde.

Dat mis ik een beetje in Paradogma. Iemand stelt, dat de wereld eigenlijk geregeerd wordt door de grote bedrijven en de banken. Dat eigenlijk de plutocratie de dienst uitmaakt en democratie een sausje is om dat te verhullen. Ja, dat heb ik meer gehoord. Natuurlijk hebben grote bedrijven en banken macht. Maar machtige NGO's, zoals Greenpeace hebben dat ook! En de overheid is ook niet te beroerd om honderden miljoenen Euro boetes op te leggen als bedrijven of banken zich niet aan de spelregels houden, recent nog de mega boete aan ING. Ik zou de overheid toch geen "lame duck" willen noemen! En wie daar in de stoelen zit, dat bepaalt de kiezer!

Maar het is zeker een interessante film. Best wel bedenkelijk te horen hoe in Duitsland feiten en meningen in de journalistiek compleet verweven zijn. En dat je als journalist niet vrij bent om te schrijven wat je wilt. Dat kost je je job en je zult niet snel een nieuwe vinden.

De rode draad van de film is, dat we ons ingraven met onze mening, de ander framen en veroordelen en het debat uit de weg gaan. Getoond wordt een shot van een Nederlandse klimaatwetenschapper, die in woede ontsteekt als hem wordt gevraagd om met Marijn in debat te gaan over "The uncertainty has settled". En de Belgische Jan Jacobs 2, die zegt dat de mainstream media niet met hem willen praten. Hij is een AGW-negationist, en daar praat je niet mee. Marijn Poels praat met een overlevende van het Anders Breivik drama, die met geestgenoten van Breivik het gesprek aangaat. Als je niet met anderdenkenden in gesprek gaat, leidt dit tot geweld: terreur, aanslagen, oorlog.

Na afloop heb ik Marijn gecomplimenteerd met zijn nieuwe film. Ook vroeg ik hem, of hij "The uncertainty has settled" aan de publieke omroep had aangeboden. Jawel, maar ze wilde hem niet draaien, was "te verwarrend". Ja, ja, "te verwarrend", een mooi eufemisme om gewoon keikarde censuur mee toe te dekken! Te verwarrend, je wilt het debat dus gewoon niet! Je draait wel extreme Marxistische documentaires, maar een film over het klimaat, dat iedereen aangaat en de burger zo diep in portemonnaie treft, die mag de burger niet zien. Schandalig!

Kijk uit naar de DVD, beslist de moeite om Paradogma nog eens te herzien! 3 4


Update 29-09-2019

De DVD is nu te bestellen bij uitgeverij "DeBlauweTijger"!


  1. Tijdens voorstellingen is Marijn Poels vaak zelf aanwezig en gaat na afloop met het publiek in discussie. 

  2. Jan Jacobs schrijft klimaat-sceptische artikelen voor Doorbraak.be

  3. Zie ook: thefireonline.com: Marijn Poels over Paradogma 

  4. website Marijn Poels